Lokalahden%20sudenkuoppa.jpg

Yllä oleva sudenkuoppa eli rita löytyy Uudenkaupungin Lokalahdelta.

Luonnostaan sudet karttavat ihmisiä, mutta Pohjanmaalla niiden tiedetään käyneen aggressiivisiksi ihmisiä kohtaan ainakin 1700-luvun alkupuolella, ns. isonvihan aikaan. Syynä tähän lienee ollut edeltävien vuosien runsas hirvikanta, joka romahti niin nopeasti, että petojen luontainen ravinto kävi riittämättömäksi.

Kyrönmaalla sudet surmasivat tuolloin etenkin lapsia ja vainosivat heitä jopa talojen eteisiin saakka. Siten ei ollut mikään ihme, että talojen ulko-ovet tehtiin kaksiosaisiksi, niin että alaosa voitiin pitää kiinni yläosan ollessa avoimena. Näin lapset pysyivät sisällä ja sudet ulkona.

susiovi.jpg

Kuvassa Isonkyrön Yryselän Ala-Ollilan talon susiovi.

Vielä 1800-luvullakin sudet olivat maaseudulla vaarana etenkin kotieläimille. Kartanoiden lähistölle rakennettiin silloin sudenkuoppia eli ritoja. Joskus samaan kuoppaan putosi useitakin petoja. Kerrotaan, että Seppäsen ritaan Isossakyrössä oli joutunut jopa seitsemän sutta.

Isonkyrön Yryselän Hurrilan sudenkuoppaan oli kerran eksynyt kaksi sutta. Samaan aikaan venäläinen kulkukauppias oli oikaissut jokivartta pitkin talolta näkyvää valoa kohden ja pudonnut hänkin pimeänä syysiltana samaiseen sudenkuoppaan.

Talonväki kuuli kartanon takaa kuuluvan metelin ja meni katsomaan. Kaksi sutta huusi peloissaan ridan toisessa päässä, venäläinen kauppias toisessa. Kauppias autettiin ylös ahdingostaan, susien kohtalo oli huomattavasti synkempi.

Hurrilan%20kyl%C3%A4%C3%A4%20joenpuolta.

Kuvassa Isonkyrön Yryselän Hurrilan kylämaisemaa satakunta vuotta sitten.