Yksi luonnon erikoisimmista rakennelmista on pienen pallokalan meren pohjaan rintaevillään rakentama kutukehä. Se näyttää itämaiselta hiekkamandalalta, jossa on kaksi kahdenkymmenenneljän puolan jakamaa hiekkakehää ja niiden sisällä aaltokuvioitu keskus. Saadessaan parin kala tasoittaa huolellisesti keskustan kutemisen alustaksi.

Suomestakin löytyviä jatulintarhoja saatetaan pitää hedelmällisyysriittien suorituspaikkoina ja kalaonnea tuovina rakennelmina. Pallokalan kehä toimii konkreettisesti sekä hedelmällisyysriittinä että kalaonnen tuojana, koska siitä ja sen hoidosta riippuu seuraavan kalapolven tulevaisuus.

Olisi erikoista, jos pallokala tekisi tämän hienon rakennelman ainoastaan rakennustaitonsa osoittamiseksi, houkutellakseen sillä naaraita. Kalojen toimia ei liioin voitane luokitella taikauskon piiriin kuuluviksi.

Tuskinpa ihmisetkään ovat rakennelleet keveitä tai suunnattoman raskaita kivikehiään ainoastaan huvin vuoksi tai pariutumisen edistämiseksi – jokin toisenlainenkin hyötynäkökohta on täytynyt ainakin alun perin löytyä näiden ihmisen tai pienen pallokalan rakentamien muotojen takaa.

Alla oleva kuvasarja näyttää, kuinka hämmästyttävän lähellä pienen pallokalan kutukehän ”arkkitehtuuri” on itämaisen mandalan ja länsimaisen ruusuikkunan rakennetta.

pallokalakuvio2.jpg