candleFlame.jpg

Pimeydellä kuvataan sekä kaikkeuden äärimmäistä alkutilaa että ihmisten tietämättömyyttä kaiken siitä aikaan ja tilaan ilmenneen tarkoituksista ja tavoitteista.

Johanneksen evankeliumin alussa todetaan: ”Ja valkeus loistaa pimeydessä, ja pimeys ei sitä käsittänyt.”

Johannes ei tietenkään kuvaa fyysistä valoa, sillä sellainen havaittaisiin kaikkein helpoiten juuri pimeyden tilasta käsin. Hän tarkoittaa ihmisten samastumista ulkoisiin ilmiöihin ja itseensä.

***

Ulkoiset valot ovat periaatteessa ”valosaastetta”, joka estää havaitsemasta pientä sisäistä, alkuperäistä kipinää. Elämän itsensä olisi tarkoitus puhaltaa se tuleen ja kohottaa ”lampunjalkaan” opastamaan ”maailman valkeutena” kaikkia pysyvään elämään sisään pyrkijöitä.

***

Kynttilät ja jouluvalot saattavat tuoda hetken ajan valoa mielen synkeyteen, mutta sielua ne eivät voi valaista, koska sielu ei voi ottaa vastaan mitään tilapäistä – sille kelpaa vain sellainen, jolle löytyy vastine ajattomuudessa.

***

Tänään on vuoden lyhyin päivä. Vuorokausi on tosin täysin entisen mittainen, joten ihmisen mahdollisuudet tarkoituksensa toteuttamiseen eivät ole mitenkään kaventuneet.

Huomisesta saakka päivät alkavat taas pidentyä, ja ihmiset näkevät yhä selvemmin ulkoisen elämän muotoja ja ilmiöitä. Nyt on mitä parhain aika katsella sisään, omaan sisikuntaansa, josko sieltä löytyisi jotakin oman polun valaisuun tarkoitettua – kipinä tai orastava liekki.