hiilijalanjalki__0.jpg

Jari Ranta kirjoittaa asiaa urheilun hiilijalanjäljestä. Joukkueita, henkilökuntaa ja kannattajia kuljetaan ympäri maailmaa lentokoneilla, että ihmiset voivat ahmia varsin karkeita virikkeitä mielensä täytteeksi.

Toisaalta tulisi ottaa huomioon myös urheilun ”toisen laatuinen jalanjälki”, joka muodostuu harjoittajiensa ja seuraajiensa sisäiseen olemukseen. Harjoittajilla hedelmien laatu riippuu paljon siitä, onko pääasiallinen motiivi ahneus, toisten voittaminen vai itsensä ylittäminen.

Eri jalanjälkiä verratessa tulisi myös ottaa huomioon se, että äärimmilleenkin harjoitettu keho sanoo jossakin vaiheessa irti yhteistyösopimuksensa, jolloin tajunnallinen osapuoli joutuu turvautumaan niihin hedelmiin (raakoihin tai hieman kypsempiin), joita sisäiseen olemukseen on elämän aikana syntynyt.

Kilpailussa pyritään jonkin asian jatkuvaan lisäämiseen. Kilvoittelussa suunta on usein päin vastainen, jolloin kaikista turhanpäiväisyyksistä (oma itsekkyys ja minäisyys mukaan lukien) pyritään sisäisesti eroon.