Dia9.jpg

Matteuksen evankeliumin ”häävaate-episodista” muistuu varmaan ensimmäiseksi mieleen viimeinen lause: ”Sillä monet ovat kutsutut, mutta harvat valitut.”

Mikäli ei kiinnitettäisi huomiota edeltäneeseen kertomukseen, voitaisiin lause tulkita ennalta määräykseksi, predestinaatioksi, jota se ei todennäköisesti tarkoita.

Lausetta edeltävä vertaus kuvaa kuninkaan häihin kutsuttuja, jotka kuitenkin olivat kiinni muissa tooimissa, eivätkä siten noudattaneet kutsua. Kertomus on allegoria ihmisistä, jotka ovat liiaksi sidostuneet maallisiin asioihinsa.

Kuningas käskee sitten kutsua kaikki vastaan tulevat häihin - tietenkin näiltäkin edellytettiin pukeutumista häävaatteisiin. Tulijoiden joukossa oli kuitenkin yksi, joka oli sopimattomasti vaatetettu. Kuningas määräsi hänet heitettäväksi pimeyteen.

Kertomus vaikuttaa pahasti liioitellulta - etenkin nykyisen, vapaan pukeutumisen aikana. Sen todellisena tarkoituksena lienee kertoa, että periaatteessa kaikki ovat joka hetki kutsutut ”taivaallisiin häihinsä”. Niihin päätyminen kuitenkin edellyttää, että he ovat pukeutuneet häävaatteeseen. Tämä ei tietenkään ole mikään kankaasta tehty vaate parhaimmillaankaan, vaan ihmisen sisäinen olemus puhtaimmillaan ja vilpittömimmillään sekä kaikesta maallisesta sisäisesti vapaana. Viime vaiheessa häävaatteeksi kelvannee ainoastaan niin sanottu ylösnousemusruumis.

 

Matt. 22:8-14. Sitten hän sanoi palvelijoillensa: 'Häät ovat valmistetut, mutta kutsutut eivät olleet arvollisia. Menkää siis teiden risteyksiin ja kutsukaa häihin, keitä tapaatte.' Ja palvelijat menivät ulos teille ja kokosivat kaikki, keitä vain tapasivat, sekä pahat että hyvät, ja häähuone tuli täyteen pöytävieraita. Mutta kun kuningas meni katsomaan pöytävieraita, näki hän siellä miehen, joka ei ollut puettu häävaatteisiin. Ja hän sanoi hänelle: 'Ystävä, kuinka sinä olet tullut tänne sisälle, vaikka sinulla ei ole häävaatteita?' Mutta hän jäi sanattomaksi. Silloin kuningas sanoi palvelijoille: 'Sitokaa hänen jalkansa ja kätensä ja heittäkää hänet ulos pimeyteen.' Siellä on oleva itku ja hammasten kiristys.

14. Sillä monet ovat kutsutut, mutta harvat valitut."