mattihaapoja.jpg

Matti Haapoja

Yksi Suomen tunnetuimmista rikollisista, Matti Haapoja, syntyi Isonkyrön Ikolan kylän Larva-Komsilassa 16.9.1845. Hänen isänsä oli kotoisin Vetelistä ja äiti Isostakyröstä. Matti sai Haapoja sukunimensä perheen myöhemmän, Ylistaron asuintilan mukaan.

Ilmajokinen Jaakko Koskinen oli 20.11.1876 itse mukana yhdessä Haapojan kiinniotossa ja kirjoitti siitä seuraavasti: pari ilmajokista isäntää oli saanut tietoonsa, että Matti Haapoja piileskeli Nalli-Vittingin talossa. He toivat tiedon Ala-Könnille, jonka jälkeen alettiin kerätä miehiä kiinniottoa varten. Seitsemän miehen voimin saavuttiin reellä Jaakko Nallin talolle. Tämä oli jo asettamassa pönkää ovelle, mutta Matti Sihto ehti kuitenkin estää Nallin aikeen. Jaakko oli silti ehtinyt käydä kamarissa varoittamassa Haapojaa ja avanut hänelle ikkunan pakoa varten.

Rakennus oli kuitenkin piiritetty, ja Haapojaa vaadittiin avaamaan kamarin ovi. Miehet rikkoivat oven yläpeilin, mistä Haapoja alkoi ampua summittain tupaan. Kiinniottajat olivat tuvassa haulikoin varustettuina, joita he uhkasivat käyttää, ellei Matti luovuttanut revolveriaan.

Lopulta Haapoja luopui aseestaan, ja neljä miestä ryntäsi hänen luokseen. Haapoja esitti nyt täysin viatonta ja väitti vieraiden miesten häntä syyttä ahdistelevan ja pyytäen: ”Antakaa nyt hyvät miehet minun pukeutua. Minulla on vain paita ja alushousut yllä.” Jaakko Yli-Nikkola vaati, että Matin kädet oli heti sidottavat selän taakse. Tästä mies hermostui niin, että vaati Nallia tuomaan hänelle kamarin oven päältä kirveen. Kolme miestä sai estettyä Nallin aikeet, kun taas lopuilla neljällä oli täysi työ taltuttaa Haapoja.

Palonkyl%C3%A4%20Ollila%20om%20Ollila.jp

Vanha kuva Ollilan (nyk. Nivukosken) talosta

Lopulta Matti saatiin rekeen ja suunnattiin Isonkylän Torkkolan majatalolle. Vangitullekin annettiin pari pulloa olutta ja kulaus väkevämpää. Sitten suunnattiin Isonkyrön Palonkylään, vanginvartija Juho Ollilan talolle. Täällä Haapoja vastusteli jalkarautojen kiinnitystä iskien Yli-Pirilää kasvoihin.

Paikalle oli noudettu nimismies Liljekvist, jota kohden Haapoja osoitti kiukkunsa sanoen: ”Luuletko sinä s-na minut ainiaaksi kytkeväsi!” Nimismies iski miestä kasvoihin ja käski häntä pitämään suunsa kiinni kiinnittäessään hänelle käsirautoja. Haapoja vaati kiristämään niitä lisää ja sylkäisi samalla nimismiehen kasvoihin.

kahleita.jpg

Kahlerautoja Ollilan talossa

Lopulta vanki nostettiin rattaille Vaasan lääninvankilaan vietäväksi. Hän vaati vielä käsirautojen kiristämistä, saadakseen samalla purkaa kiukkuaan sylkemällä nimismiehen päälle.

”Vankiföörari” Juho Ollila ja ilmajokinen Matti Sihto lähtivät kuljettamaan vankia, joka parin kilometrin jälkeen pyysi jälkimmäistä löyhdyttämään rautoja, että veri pääsisi kiertämään – sillä ”eihän tätä helvetin tuskaa jaksa kestää!”

juho%20ollila.jpg

Juho Ollila

Valtio maksoi Haapojan kiinniotosta 200 markkaa, jonka Ilmajoen miehet sijoittivat koululaisten hyväksi ”Matti Haapojan kiinniottajain rahaston” nimissä.

Kertomus on lyhennelmä ”Canadan uutisten” artikkelista vuodelta 1930.