puo.jpg

Muuan miespuolinen personal trainer kantoi julkisuudessa huolta siitä, että nuoret naiset kiinnittävät kohtuutonta huomiota takalistonsa vahvistamiseen. Tästä oli muodostumassa muoti-ilmiö, fitness-ihanne, jossa yläkeho ei saisi näyttää bodatulta.

Pakaravillitys on syrjäyttämässä pyrkimyksen tasapainoiseen kehoon (puhumattakaan mielestä ja sielusta).

Asiassa ei tietenkään ole mitään uutta, sillä tasapainottomuus ja osittuneisuus ovat ihmisyyden tässä vaiheessa tyypillisiä piirteitä.

Kehoon liittyvien harrastusten nykyinen erikoisuus on, ettei tuloksia haeta käytännön vaatimista syistä, vaan pelkän näön vuoksi. Naisten ei tarvitse enää kanniskella maitotonkkia, saati tyhjentää sontalaareja, eikä miesten raivata käsivoimin maata tai siirrellä apulantasäkkejä.

***

Näön vuoksi toimiminen on tietenkin hyvin inhimillistä (kuinka tavataan?). Kulloinkin vaadittava näkö on kuitenkin suuresti vaihdellut olosuhteiden ja käytettävissä olevien mallien mukana.

Ihmispopulaation erikoisuus on mm. siinä, että siinä nimenomaan naiset ovat ottaneet huolekseen kehon ehostamisen ilon tai taakan. Miehissäkin toki ilmenee vielä runsaasti primitiivistä tarvetta pullistella lihaksistoaan, vaikka sellainen enää harvoin johtaa yksinoikeuteen paritella kaikkien ympäristön naisten kanssa.

Mahdollisimman vaalea hipiä oli naisten keskuudessa joskus hyvin muodikasta. Sen saamiseksi oli tarpeen käyttää jopa arsenikkia. Myöhempinä aikoina ihon piti näyttää kahvin ruskealta, jota edistettiin solariumeilla tai pitkään auringossa maaten – samalla edistettiin myös melanooman puhkeamista.

***

Tasapainottomuus näkyy myös ravintotrendeissä. Eri ruoka-aineet julistellaan vuoron perään pannaan, kunnes ne taas havaitaan kelvollisiksi. Sellaiset ajat eivät tosin ole kaukana menneisyydessä, jolloin syötiin sitä mitä oli saatavilla – ja ellei mitään ollut, niin lisättiin olkia, pettua ja suovehkaan juuria.

***

Tasapainottomuutta havaitaan tietenkin myös yleisissä talousasioissa, joissa on ajauduttu valtaviin velkoihin, kun on kuviteltu, että talouden jatkuva kasvu kuuluu luonnonlakeihin.

Yksityiset henkilötkään eivät enää aina osaa pitää suutaan säkkiä myöden, kun sähköposti suoltaa yhä kiihtyvään tahtiin lainatarjouksia, ja osa pankeistakin kehottaa siirtämään ikäviä lyhennyksiä. Lyhennykseen tarvittavilla varoilla moni perhe pääsee mukavasti paahtamaan kehojaan etelän tai Aasian lämpöön.

***

Myös kansainvälisissä asioissa ilmenee lisääntyvää tasapainottomuutta, kun pyritään oman maan tai ryhmittymän vaikutusvallan ja etujen kasvattamiseen välittämättä paljonkaan siitä, millaisia inhimillisiä kärsimyksiä siinä saadaan aikaan.

***

Ihminen on kokonaisuus – todennäköisesti myös huomattavasti monitasoisempi kuin yleisesti oletetaan. Ihmisyyden kaikki olemuspuolet eivät kuitenkaan yleensä ole aktiivisessa käytössä, saati tasapainossa, koska ihmiset keskittyvät liiaksi kehon ja mielen karkeimpien ilmentymien kautta saatavissa olevaan ”hyvinvointiin” ja näennäisiin ”välttämättömyyksiin”.

***

Mielen syvimmän kerrostumat, joissa todellinen ihmisyys varsinaisesti kehittyy, jäävät usein turhan vähälle huomiolle. Kasvatus ja muodollinen koulutus kehittävät lähinnä tajunnan pintakerroksia, tunneolemusta ja mekaanista ajattelua. Asioiden suhteiden ja todellisen merkityksen ymmärtämiseen ja oivaltamiseen ei pyritä niin määrätietoisesti kuin mentaalisen kehityksen nykyisessä vaiheessa jo olisi tarpeen ja mahdollista.

***

Julkisuudessakin on nähty valitettavan selkeitä esimerkkejä siitä, millaiseen primitiivikäyttäytymiseen tasapainoton keskittyminen esim. huippu-urheiluun voi johtaa (kuten toisen pelaajan puremiseen). Kokonaiskuva ihmisyydestä hämärtyy helposti, jos jostakin fyysisestä toiminnosta maksetaan tolkuttomia korvauksia. Ne kohottavat kyseisen fyysisen toiminnon sellaiseen arvoon, joka ei mitenkään vastaa asian todellista merkitystä ihmisyyden tarkoitusperien edistämisessä.