avain1.jpg

"Kasakantappoavain".  Avaimen pituus 285 mm, paino 820 gr.

Isonvihan alkuvaiheessa, Napuen taistelun jälkeen v. 1714 venäläiset terrorisoivat keisarin luvalla Pohjanmaata. Tarkoituksena oli tehdä alue niin elinkelvottomaksi, ettei Ruotsi-Suomi enää saisi sieltä vahvistusta sotatoimilleen.

Venäläiset ryöstivät ja surmasivat myös siviiliväestöä, joka vain harvoin kykeni vastustamaan aseistettuja joukkoja.

Isonkyrön keskustassa sijaitseva Reinilän talokin joutui ryöstöyrityksen kohteeksi. Venäläiset pyrkivät avaamaan vilja-aitan, mutta tarvitsivat siihen isännän apua.

Tarinasta on kaksi versiota, joista ensimmäinen lienee vähiten värittynyt, koska se on kulkeutunut suvussa.

 

Avaintarina, versio 1.

Venäläisten oleskellessa Isossakyrössä Napuen taistelun jälkeen oli Reinilän talossa vaikeakäyttöinen avain. Ainoastaan isäntä itse oli osannut avainta käyttää. Venäläinen oli ensin itse yrittänyt avata oven, mutta ei onnistunut, vaan käski isännän avaamaan. Reini kokeili avainta pitkän aikaa, kiskaisi sen sitten nopeasti pois lukosta ja antoi sillä kohtalokkaan iskun venäläisen päähän.

            lähde: Väinö Tuomaalan kokoelmat: kertoja Jaakko Reini.

Avaintarina, versio 2.

Venäläisten ryöstöretki kohdistui taistelun jälkeen Reinilän taloon. He ottivat isännän kiinni ja sitoivat hänen kätensä selän taakse. Toinen kasakoista yritti murtaa aitan ovea, mutta siinä oli hyvin mutkikas lukko. Hän viittasi isäntää avaamaan lukon, mutta tämä näytti sidottuja käsiään ja sanoi, ettei niillä mitään saanut avattua. Venäläiset avasivat siteet ja isäntä tarttui käsillään melkein puoli metriä pitkään avaimeen ja iski sillä toista kasakkaa kuolettavasti päähän. Toinen katsoi parhaaksi lähteä pakoon.

Isännällekin tuli kiire, koska hän tiesi pian lisää vihollisia kimppuunsa. Hän suuntasi Mustikka-nevaa kohden (kilometrin verran Ruusupurolta kirkonkylään päin, Lehmäjoen eteläpuolella). Kasakat olivat tuota pikaa ratsain hänen kannoillaan. Suon yli johti kapulasilta, josta isäntä irrotti mennessään kapulat. Näin venäläiset eivät voineet seurata häntä upottavassa suossa, vaan isäntä pääsi Mustikkamäkeen turvaan.

            lähde: Aune Hiiskun kokoelmat: kertoja tuntematon.

 

Sekä aitan alkuperäinen ovi lukkoineen että avain ovat säilyneet.

avain%20lukossa1.jpg

Kuva avaimesta lukon suulla