karitsa-lepc3a4c3a4.jpg

Monet tämän päivän kasvissyöjät joutuvat yhä perustelemaan valintaansa ja varautumaan siihen, että heitä pidetään hieman omituisina – ellei suorastaan arveluttavina yksilöinä.

Kysymys ei ole uusi, minkä voi todeta siitä, että ensimmäisellä vuosisadalla eläneeltä kreikkalaiselta filosofi Plutarkhokselta kyseltiin, miksi puoli vuosituhatta aikaisemmin elänyt Pythagoras oli kieltäytynyt lihansyönnistä?

Plutarkhos totesi, että pitäisi pikemminkin ihmetellä sitä, miksi ihmiset olivat alun perin alkaneet käyttää eläimiä ravinnokseen?

Mistä oli ensimmäinen liharavintoa nauttinut ihminen saanut rohkeuden viedä suuhunsa murhaamansa eläimen lihaa ja niellä sellaisen olennon jäseniä, joka hetkeä aikaisemmin oli juossut vapaana?

Kuinka hän oli saattanut teurastaa, nylkeä ja paloitella turvattoman eläinparan, joka vielä äsken oli nuollut hänen kättään? Miten hän oli sietänyt yhä värisevän lihan katselemista ja tuoksua tuntematta vastenmielisyyttä?

Plutarkhoksen mukaan asiasta olisi kysyttävä niiltä, jotka olivat aloittaneet nämä julmat ateriat, eikä niiltä, jotka olivat omalta osaltaan ne lopettaneet.

(Plutarkhos, Moralia, kirja XII)