taskuvaras.jpg

Valitut palat suoritti parisen vuotta sitten 16 maan pääkaupungeissa ”varkaustestin”.

Kaupunkien kaduille pudotettiin tahallaan 12 kpl rahaa, valokuvia ja puhelinnumeron sisältäviä lompakoita ja seurattiin sitten niiden vaiheita.

Ainoastaan alle puolet lompakoista palautettiin vapaaehtoisesti.

***

Helsingissä palautettiin kaikkein eniten, 11 lompakkoa, Intian Mumbaissa 9, Unkarissa ja Yhdysvalloissa 8, Venäjällä ja Alankomaissa 7, Saksassa ja Sloveniassa 6, Englannissa ja Puolassa 5, Romaniassa ja Brasiliassa 4, Sveitsissä 3, Espanjassa 2 ja Portugalissa vain 1 lompakko palautettiin.

***

Varkauteen sortuneiden sukupuolijakauma näytti olevan kovin sattumanvaraista. Varsovassa kaikki lompakon varastaneet olivat naisia, Romaniassa taasen kaikki palauttajat edustivat kauniimpaa sukupuolta.

***

Vaurauskaan ei näyttäisi selittävän ihmisten käyttäytymistä. Kulttuuri saattaisi sen sijaan olla merkittävä tekijä.

Intian korkeaan palautusmäärään voisi olla vaikutusta myös uskonnoilla: hindut ja buddhalaiset ajattelevat olevansa itse täysin vastuussa kaikista tekemisistään – he eivät tunne synninpäästöä.

Vaishali Mhaskar, kahden lapsen intialainen äiti, luovutti löytämänsä lompakon Mumbain postitoimistoon ja totesi: ”Minä opetan lapseni rehellisyyteen, samoin kuin omat vanhempani ovat minua opettaneet.”

Moskovan palautusmääräkin oli yllättävän hyvä suhteutettuna siihen mielikuvaan, mikä neuvostoajoilta on jäänyt kytemään.

Muuan venäläinen hyväntekijä kertoi olevansa vakuuttunut siitä, että ihmisten tulisi auttaa toisiaan. Jos hän voi tehdä jonkun ihmisen onnellisemmaksi, niin sen hän myös tekee.

Lissabonissa ainoan palautuksen suorittanut pariskunta osoittautui hollantilaiseksi.

Hyvinvoivan Sveitsin heikko menestys saattaa ihmetyttää. Ehkä sen kulttuuri on saanut turhan paljon vaikutteita eteläisimmästä Euroopasta, jossa myös taskuissa olevat lompakot vaihtavat hyvin vaivattomasti omistajaa.

Vaikka Suomi näyttääkin olevan rehellisyyden esikuva, on Helsingissäkin kadonnut tänä vuonna jo lähes tuhat lompakkoa ja yli kaksisataa käsilaukkua. Rikosylikomisario Niinimäen mukaan arviolta noin 80 prosenttia varkauksista on kuitenkin ulkomaalaisten ammattirikollisten suorittamia.

Nämä vapaata liikkuvuutta hyväksi käyttävät kuokkavieraat kunnostautuvat usein myös murto-, myymälä- ja metallivarkauksissa sekä erilaisissa petosyrityksissä.

Rehellisyys kansallisena piirteenä näyttää olevan hyvin arvostettua maailmalla. Se voi olla avuksi muissakin kuin kaupan ja politiikan saroilla – vientiartikkelia siitä on tosin hieman vaikeata kehittää.