teloitus.jpg

Itsenäisyyden juhlarahan kohua aiheuttaneen kuvan sanallisessa selityksessä todetaan:

”Vasemmalla on kaksi ihmishahmoa, joista sisimmäinen osoittaa pitkällä aseella oikealle. Keskeltä oikealle on seitsemän ihmishahmoa rivimuodostelmassa.”

Teksti näyttää viittaavaan ainoastaan sodankäyntiin ja yrittää tietoisesti peitellä (ainakin kiireelliseltä tarkastajalta) sen, että kyseessä on punaisten teloitus (tosin ehkä heidän itsensä lavastama).

Kolikon suunnittelijalla (ja mahdollisesti hänen taustaryhmällään – ainakin toimikunnan puheenjohtajalla) on ollut selvästi poliittiset päämäärät: repiä auki vanhoja, kolmen polven takaisia arpia.

Juhlavuoden tarkoituksena tulisi olla mieluummin yhtenäisyyden ja positiivisen hengen kuin vastakkain asettelun lisääminen.

Pakolaiskysymys on jo selvästi lisännyt ja jyrkentänyt kansalaisten näkemyseroja, joten 100 vuotta vanhojen, jo monella tavoin käsiteltyjen riitojen uudelleen lämmittäminen on kaikkea muuta kuin toivottavaa.

Jo juhlavuoden alku Senaatintorilla oli varsin provosoiva. Millaisia ”Vau-huudahduksia” lienee odotettavissa Itsenäisyyspäivän tienoilla?

Ehkä olisi hyvä muistaa Markuksen evankeliumin varoitusta: ”Jos jokin talo riitautuu itsensä kanssa, ei se talo voi pysyä pystyssä.”